Saturday, July 13, 2013

Catatan Isteri: Pengalaman Bersalin Pertama Kali di Hospital Sultan Ismail, JB.

You know what? Rasa macam tak percaya dah jadi ibu, even this “miracle” ada depan mata. OK fine, yang sebenarnya I still can’t believe that I can be pregnant [due to certain health condition], surviving long journey of pregnancy and of course, survive 15 hours and 30 minute++ of contraction. (+______+)” Seriously, I don’t expect that I can be that strong.

Chronology:
05/07/13
2.30am
Tertidur lepas balik dari kemas rumah baru, again and again. So kalau ikut perancangan, pindah rumah this weekend. Keletihan, terbangun @2am++ suddenly rasa macam air keluar mengalir dari bawah tu [which I’m not sure air kencing ke or amniontic fluid] Takut juga kalau leaking, as baru 37 weeks 3 days. Bahaya tu. Kejut husband and my mom, but they said:
“Tak apa, lambat lagi nak bersalin. Lagi 3 minggu”
So, I just ignore it eventhough at the same time ada rasa sakit perut macam senggugut every  5 minute.

4.00am
Still can’t sleep and rasa macam “something” keluar dari bawah; bloody mucus. I was like, tergamam. Kejut lagi husband and my mom, but they keep saying the same thing and continue sleeping. Super piss off, pfft~! Actually sangat risau kalau terberanak hari ni, rumah tak siap lagi, baju baby tak basuh, tak kemas etc. So by hook or by crook, gagahkan diri pergi balik rumah and ambil barang baby semua untuk dibasuh. At least, kalau tak terberanak hari ni pun. I can sleep without worry, kan?

10.30am
I said to my husband;
“Abang, tak payah pergi kerja hari ni. Kita pergi hospital terus,” and kami siap-siap untuk pergi Hospital Sultan Ismail [HSI], JB. Contraction makin kuat, tapi tak adalah kuat sampai rasa nak guling-guling, but still, 5 minute apart. Takut juga kalau terberanak dalam kereta.

12.00pm
Sampai je di HSI, terus pergi Assesment Room for pregnancy untuk check bukaan serviks. Dalam hati, tak putus-putus doa semoga semuanya dipermudahkan sambil MENGGIGIL, seriously. So, doktor yang attend kita tu lelaki. Dia tanya tentang air ketuban, bloody mucuous etc. OK, this is not the best part. Bila  kita cakap ada air keluar banyak tapi tak sure air apa, ada bloody mucus after that and contraction 5 minute apart; dia macam tak percaya and cakap kita over-paranoid sebab dia kata due date belum sampai lagi. Buat apa nak datang hospital pun. Buat apa nak datang hospital, dia kata!!
OK, maybe saya bukan doktor and cuma pharmacy technician cabuk tapi awak pun tahu, ni my 1st baby. Of course saya paranoid, well hello~~! Kalau awak dekat tempat saya, pregnant, then ada keluar entah air apa U sendiri pun tak sure and bloody mucuos dekat bawah tu; what did you do? and please Doctor kalau cakap elok-elok pun tak apa, tak perlu bagi orang rasa offense. Piss off!
So, lepas tanya meds history semua dia check bukaan. Without warning, terus dia selok! I was like pfft~! again and tapi disebabkan ketidakselesaan keadaan itu, I just ignore it. Guess what? Serviks dah buka 4cm+-! See, I know I was right about this!

01.30pm
So, get ready dekat bilik bersalin. Keadaan bilik tu? TERBAIK! Ini serius. Individual labour room; suami boleh teman, ada satu nurse yang tolong jaga kita and 2-3 doktor yang in-charge. Doktor jangka I bersalin 
that day at 5.30pm. So tunggu jelah. Still, contraction every 5 minute apart tapi taklah saki sangat but saya MENGGIGIL tak habis-habis. Dalam hati, cuma mampu zikir+doa jelah and minta maaf banyak-banyak dekat hubby. Mengucap banyak-banyak sebab nak menghadap perkara antara hidup dan mati ni. Oh, Hypnobirthing turut dipraktikan. So, for the last 11 hours it does help. Thanks to En. Hubby yang sudi belanja buku mahal.
In between:
Pasang IV drip dekat tangan, sampai 3x as my vein burst everytime nak cucuk Branula. Cucuk salur kencing guna catheter etc. Pedih (T_____T)” +Oxygen Supply. Doctor pecahkan ketuban, cucuk Pethidine then allergic pula dengan Pethidine. Doctor cucuk Hydrocort pula untuk kurangkan allergy rash. Seluk menyeluk several time.

05.30pm
Suddenly, sakit yang sangat kuat datang. Tak pernah rasa sakit macam tu for my whole life! 5 minute apart juga macam earlier contraction tapi rasa macam nak pengsan. Nurse dah inject ubat tahan sakit, Pethidine, but it doesn’t help. Etonox? Jangan cerita, rasanya gas tu tak function pun. I keep saying to myself,
“Tak apa-tak apa. 5 minute apart je. Still ada “waktu bernafas”. 5 minute apart lagi better dari sakit yang continuosly.”
“Bersalin ni natural. Semua orang pun bersalin. Lepas ni bersih semua dosa-dosa besar kecil. I can do this.”
+Zikir Nabi Yunus
Makin lama sakit makin kuat. Seriuosly, I just pee on the bed sampai basah lencun semua. Saya tak malu nak mengaku, cause I know once you in that condition you will know condition nya macam mana. Sakit, sampai suara suami dekat sebelah pun dah macam tenggelam timbul.
Kena pusing ke kiri ke kanan, sebab machine susah nak detect heartbeat baby. Kalau heartbeat slow tak boleh nak masuk ubat untuk induce. Saya dah risau, sangat-sangat! Nurse masukkan device entah apa dari bawah, same function detect heartbeat baby. I don’t care bout anything anymore, nak semua selamat and cepat habis je. Suddenly, rasa macam nak buang air besar.
“Nurse, saya rasa macam nak buang air besar,”
Nurse: “Bukan, tu baby awak. Kejap saya check. Oh, belum lagi. Tak apa-tak apa. Jangan teran nanti serviks bengkak”
Another 5 minute:
“Nurse, saya serious nak terbuang air besar,”
Nurse: “Belum lagi dik, zikir banyak-banyak lagi”
“Tapi nurse saya dah macam nak meneran,”
Nurse: “Belum lagi dik. Eh kejap. Kepala dah nampak! Cepat-cepat. Teran dik!”
Eh, dia pula yang panik. Saya pun apa lagi, teran la macam nak buang air besar tu. Kaki kangkang seluas-luasnya. Push sekali tak lepas.
Nurse: “Push adik, tarik nafas dalam dan teran kuat. Kesian dik anak awak ni tersekat takkan nak biar macam tu je”
Second push, tak lepas lagi. But almost there, almost there but I’m exhausted.
Doctor: “Kita vacum. Pergi ambil cepat,”
Nurse dah pasang vacum dekat bawah. “Alamak doctor, tak hidup. Tapi ni vacum baru”
I was like, what? what? vacum? Kesian baby Adam (T_____T) I closed my eye for 3rd push, and POP! There he is on my tummy! Tak perlu vacum! Tak perlu induce.

Keadaan dan dialog di atas ni sangat laju, within 10 minutes meneran. Sila bayangkan. Then 1 hours ++ proses jahit menjahit. Tak sakit pun, sebab rasa excited nak tengok and susukan baby. I keep asking nurse and doctor bila nak habis and bila saya boleh menyusukan anak saya. Mesti diorang boring (^_____^)” Sorry doktor, sorry nurse.

*My husband said, lepas semua dah settle and I’m on my bed. Tak boleh detect heartbeat baby sebab umbilical cord dia terbelit dekat leher TWICE! Alhamdulillah Ya Allah, kau perkenankan doa kami dan permudahkan semua urusan.

12 comments:

  1. Alhamdulillah u dapat bersalin normal.. :) Sure best kan the feeling..

    psst.. i peed on the bed byk kali gak coz tak sanggup bile diorg letak catheter tu *winks*

    ReplyDelete
  2. seronoknya baca pengalaman orang bersalin normal .. :-)

    ReplyDelete
  3. sis..yana plan nak bersalin hsa tapi sebab dia kata 1st class and 2nd class selalu penuh.. tu yang paling takut tu.. kalau hsi katanya tak ada 1st class tp envorinment dia macam mana?? kalau boleh tak mau sesak2 macam ward 3rd class dkt hsa.. dah la 1st baby.. takut stress..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends. Tapi selalunya HSI tak berapa penuh sangat. Masa datang dekat PAC tu nanti awak cakap nak First Class Bed. Tapi bezanya katil je lain-lain. Bilik bersalin semua sama. Sorang satu :) Kita rasa kalau anak pertama better ambil 3rd class dekat HSI, kalau awak confuse malam-malam handle baby, boleh tanya orang kiri kanan.

      Delete
  4. Tumpang iklan admin. Terima kasih.
    Urutan Tradisional Selepas Bersalin Di Rumah
    (Kawasan : Johor Bahru, Larkin, Tampoi, Pandan, Pasir Gudang)
    PERCUMA! BENGKUNG MODEN 3IN 1
    PAKEJ 3 HARI : RM400
    PAKEJ 5 HARI : RM650
    PAKEJ 7 HARI : RM900
    Pakej : Urutan, Param, Pilis, Tapel Perut, Tungku
    Urutan Tradisional Kesihatan juga ada.
    Whasapp/sms : MELOR 016-7744127

    ReplyDelete
  5. As salam. Berdebar pulak bc pengalaman org bsalin n0rmal.actly anak ke 2 dh ni .anak 1st czer bsalin kat kg kuantan pahang. tapi yg no 2 ni x pasti nk bsalin kat mane? harap2 dapat n0rmal mcm awal. ๐Ÿ˜Š Nak tanya jgk nie. Ok ke hSI? Suami keje kat kota tggi so ingat nk pg Hsi . .suami leh teman kan masuk labour r0om?bleh advise sket. Tentang 1st class ,2nd class. .leh pilih ye?

    ReplyDelete
  6. Semua clz sama ker suami xboleh teman malam?

    ReplyDelete
  7. Semua clz sama ker suami xboleh teman malam?

    ReplyDelete
  8. As salam sis. Syura nak tanya, syura pregnant 1st baby. Nk bersalin kt HSI. Ada tak nk kene booking dulu ke time nk bersalin tu baru pergi HSI terus ? And boleh tak nk request Dr.perempuan ? Coz syura nie berpurdah. Memang nak Dr.perempuan jugak ๐Ÿ˜…

    ReplyDelete
  9. sangat menarik dan tahniah. Sangat membantu. Saya dan isteri seronok tengok saudari dapat bersalin secara normal. Jazakallah.

    ReplyDelete