Thursday, May 9, 2013

Current Pregnancy Vitamins & Supplements

 photo DSCN8409_zpsd027e61e.jpg
Sebelum ni Lin makan Obimin, Fish oil and minum susu Nestle Mom & Me. Tapi sekarang dah tukar sikit and ada penambahan macam kat atas ni. Kalau before ni Lin makan Scott's Fish Oil now ni Lin tukar makan Aspen Nutrition Omega-3 1000mg. Sebenarnya ada je stok Scott's Fish Oil tu Lin beli banyak-banyak last time, tapi Lin "ter" angkut sekali Aspen Nutrition Omega-3 1000mg sebab harga dia murah with PWP offer dekat Watson.RM24 tak silap dalamnya ada 112 capsule.
     Berkenaan susu pula, before pregnant Lin memang tak ada masalah nak telan susu. Tapi entah kenapa sejak preggy ni, susah sangat nak minum susu. Till now tekak loya-loya je kalau minum. Tapi apa boleh buat, sebab baby Adam I will do anything to keep him healthy ^_^ Lin minum juga susu Nestle Mom & Me tu, and susu kambing. Orang kata elok minum susu kambing untuk elak anak kena jaundice masa lahir. AND Lin ada "backup plan" juga. Kalau that day Lin tak minum susu, Lin akan pastikan Lin ambil Caltrate 600 plus.
     Sekarang Lin dah tak makan Obimin, doktor tak bagi as Hb Lin kebelakangan ni asyik low je tak naik-naik. Dia prescribe Hematinic last month and Lin tak pernah miss makan [Vit. B,Vit. C, Folic Acid and Iron tablet] tapi semalam masa pergi check Hb Lin still juga macam tu. 10.5. So I've decided to buy Iberet Folic instead. Lin ada baca banyak positive feedback tentang Iberet Folic dekat blog-blog mummy. So I hope 22nd ni ada checkup lagi, my Hb bole normal balik lah ye.
     Last but not least, Lin consume Pati Delima Gulsan Nar Eksisi since last week. Sebenarnya at first tak tahu pun apa khasiatnya. Lin main beli je dekat Pasar tani, RM19 sebotol sebab teringat yang delima adalah salah satu makanan yang disyorkan dalam Islam, kira power food lah; sort of. So bila balik rumah, Lin try google khasiatnya untuk wanita mengandung macam kita-kita ni:
* Menaikkan HB semasa mengandung.
* Mengatasi masalah morning sickness dan rasa berat badan.
* Menambah cantik dan gebu kulit anda dan baby anda, di samping membantu proses tumbesaran baby dalam kandungan.
* Meningkatkan kecergasan tubuh badan semasa hamil.
* Meningkatkan keupayaan libido (seksual).
* Mengetatkan rahim dan menyuburkan rahim.
* Meningkatkan pelinciran semulajadi, menjadikan hubungan intim lebih selesa dan mesra.
[source]
Tak sangka pula banyak kebaikannya. Tapi tak tahulah ek macam mana nak cakap manfaatnya pada Lin setakat ni. Tapi yang paling obvious sejak Lin consume Pati Delima Gulsan Nar Eksisi ni, tak ada masalah constipation and "pembuangan" teratur je setiap hari. Itu dah kira bagus, sebab sebelum ni I do have some problem with "that" (^______^)"
     Tu jelah setakat ni membebel pasal vitamin and supplement. Till then.

Doa Supaya Mudah Bersalin

doa mudah bersalin

Rasa macam belon forever and beyond~~~!

Weight before pregnant: 61kg [slightly overweight sebab tinggi Lin cuma 152cm]

  • First ANT Checkup 07/01/13: 56kg [turun due to morning sickness]
  • 2nd ANT Checkup 30/01/13: 53kg [turun due to morning sickness]
  • 3rd ANT Checkup 04/02/13: 57kg
  • 4th ANT Checkup 15/03/13: 56kg
  • 5th ANT Checkup 22/04/13: 59kg
  • 6th ANT Checkup 08/05/13: 62kg 

See? within 2 weeks[5th and 6th ANT] dah naik 6kg (+______+)"
"And overweight women may need to gain only *15 to 25 pounds during pregnancy." -WebMD
*6.8kg to 11.33kg
OK. Ni still normal ke tak? So far kalau nak dibandingkan dengan berat before pregnant which I didn't remember when is the last time Lin timbang memanglah now ni still OK. Tapi kalau dibandingkan dengan berat masa 1st checkup, Lin dah naik 6kg! Eh kejap, sebenarnya kena kira beza berat yang mana <---sendiri confuse. Next app nk tanya doktor la.

Wednesday, May 8, 2013

Budget.

Kena cari jalan untuk cut budget (>_____<)"

TO BUY LIST-BABY
1. Clothes
[Lengan Panjang-3|Lengan Pendek-2|Lubang-lubang-2|Seluar Panjang|Seluar pendek-2]
2. Lampin Baby
3. Towel
4. Barut
5. Minyak Telon Bebiku
6. Wet Tissue
7. Bekas Spray Air
8. Baby Cream/Bepathen
9. Changing Mat
10. Selimut 
11. Sarung tangan and sarung kaki-3
12. Buai [Can buy later]
13. Cotton buds [Small size]
14. Baby Oil
15. Pampers Newborn/Huggies
16. Topi
17. Kain bedung *DIY? [Search and print out]
18. Besen Mandi
19. Barang mandi [Organic,please]
20. Kelambu
21. Mosquito Repellent*
22. Kapas
23. Pemotong Kuku
24. Bedding
25. Bottle Set [Can buy later]

TO BUY LIST-IBU
1. Pam Susu* [RM100-Babyworld Online *Mezzo]
2. Nursing bra
3. Kain batik
4. Pad besar
5. Pati Ikan Haruan
6. Set berpantang Shaklee RM400
7. Orang urut
8. Stokin tebal
9. Disposable Panties XL
10. Tuala
11. Set Pantang External RM100?*
[*mancur, minyak panas, pilis, param, herbal bath and wash, tangas, massage oil dengan bengkung]

NOTE BEG HOSPITAL:

Beg baby
Baju 4 helai – 2 helai sudah cukup, tapi standby kalau2 lambat discaj wad.
Kain lampin – 3 helai.
Stokin tangan n kaki. – 3 pasang.
Napkin kain – utk bedung dia – 2 helai.
Pampers – 10 keping.
Barut
Topi – 2
Bantal
Tuala – 1 helai.
Minyak Telon.

Beg ibu
Buku merah
Wallet + IC
Baju Tshirt – 2 helai.
Kain batik -2
Pad – 6 keping.
Disposal panties – 4 
Minyak panas – sapu kat perut.
Stokin
Tuala
Berus gigi, ubat gigi, sabun.
Buku nak baca kalau boring
Termos
Cawan
Sudu
Biskut Oat
Milo 3 in 1
HP+Charger HP

Note: Shaklee 
1. Vitalea Iron Formula 120 tabs, RM88
2. Zinc 120 tabs, RM33
3. Vit B Complex 120 tabs, RM53
4. Vita C Sustained Released 500mg 180 tabs, RM92
5. Ostematrix 120 tabs, RM61
6. Alfafa 330 tabs, RM53
7. Lecithin 180 tabs, RM52
8. ESP RM150
TOTAL: RM582 harga bukan ahli [minus 6+7=RM477]

Abah Adam

THIS IS ADAM'S DAD SPEAKING.I AM SUPER FLATTERED!!!

3D/4D at 29 weeks (+1days)!

I'm speechless ^_^
Ibu janji, ibu and abah akan sayang and jaga adam sampai bila-bila.