Saturday, July 13, 2013

Catatan Isteri: Pengalaman Bersalin Pertama Kali di Hospital Sultan Ismail, JB.

You know what? Rasa macam tak percaya dah jadi ibu, even this “miracle” ada depan mata. OK fine, yang sebenarnya I still can’t believe that I can be pregnant [due to certain health condition], surviving long journey of pregnancy and of course, survive 15 hours and 30 minute++ of contraction. (+______+)” Seriously, I don’t expect that I can be that strong.

Chronology:
05/07/13
2.30am
Tertidur lepas balik dari kemas rumah baru, again and again. So kalau ikut perancangan, pindah rumah this weekend. Keletihan, terbangun @2am++ suddenly rasa macam air keluar mengalir dari bawah tu [which I’m not sure air kencing ke or amniontic fluid] Takut juga kalau leaking, as baru 37 weeks 3 days. Bahaya tu. Kejut husband and my mom, but they said:
“Tak apa, lambat lagi nak bersalin. Lagi 3 minggu”
So, I just ignore it eventhough at the same time ada rasa sakit perut macam senggugut every  5 minute.

4.00am
Still can’t sleep and rasa macam “something” keluar dari bawah; bloody mucus. I was like, tergamam. Kejut lagi husband and my mom, but they keep saying the same thing and continue sleeping. Super piss off, pfft~! Actually sangat risau kalau terberanak hari ni, rumah tak siap lagi, baju baby tak basuh, tak kemas etc. So by hook or by crook, gagahkan diri pergi balik rumah and ambil barang baby semua untuk dibasuh. At least, kalau tak terberanak hari ni pun. I can sleep without worry, kan?

10.30am
I said to my husband;
“Abang, tak payah pergi kerja hari ni. Kita pergi hospital terus,” and kami siap-siap untuk pergi Hospital Sultan Ismail [HSI], JB. Contraction makin kuat, tapi tak adalah kuat sampai rasa nak guling-guling, but still, 5 minute apart. Takut juga kalau terberanak dalam kereta.

12.00pm
Sampai je di HSI, terus pergi Assesment Room for pregnancy untuk check bukaan serviks. Dalam hati, tak putus-putus doa semoga semuanya dipermudahkan sambil MENGGIGIL, seriously. So, doktor yang attend kita tu lelaki. Dia tanya tentang air ketuban, bloody mucuous etc. OK, this is not the best part. Bila  kita cakap ada air keluar banyak tapi tak sure air apa, ada bloody mucus after that and contraction 5 minute apart; dia macam tak percaya and cakap kita over-paranoid sebab dia kata due date belum sampai lagi. Buat apa nak datang hospital pun. Buat apa nak datang hospital, dia kata!!
OK, maybe saya bukan doktor and cuma pharmacy technician cabuk tapi awak pun tahu, ni my 1st baby. Of course saya paranoid, well hello~~! Kalau awak dekat tempat saya, pregnant, then ada keluar entah air apa U sendiri pun tak sure and bloody mucuos dekat bawah tu; what did you do? and please Doctor kalau cakap elok-elok pun tak apa, tak perlu bagi orang rasa offense. Piss off!
So, lepas tanya meds history semua dia check bukaan. Without warning, terus dia selok! I was like pfft~! again and tapi disebabkan ketidakselesaan keadaan itu, I just ignore it. Guess what? Serviks dah buka 4cm+-! See, I know I was right about this!

01.30pm
So, get ready dekat bilik bersalin. Keadaan bilik tu? TERBAIK! Ini serius. Individual labour room; suami boleh teman, ada satu nurse yang tolong jaga kita and 2-3 doktor yang in-charge. Doktor jangka I bersalin 
that day at 5.30pm. So tunggu jelah. Still, contraction every 5 minute apart tapi taklah saki sangat but saya MENGGIGIL tak habis-habis. Dalam hati, cuma mampu zikir+doa jelah and minta maaf banyak-banyak dekat hubby. Mengucap banyak-banyak sebab nak menghadap perkara antara hidup dan mati ni. Oh, Hypnobirthing turut dipraktikan. So, for the last 11 hours it does help. Thanks to En. Hubby yang sudi belanja buku mahal.
In between:
Pasang IV drip dekat tangan, sampai 3x as my vein burst everytime nak cucuk Branula. Cucuk salur kencing guna catheter etc. Pedih (T_____T)” +Oxygen Supply. Doctor pecahkan ketuban, cucuk Pethidine then allergic pula dengan Pethidine. Doctor cucuk Hydrocort pula untuk kurangkan allergy rash. Seluk menyeluk several time.

05.30pm
Suddenly, sakit yang sangat kuat datang. Tak pernah rasa sakit macam tu for my whole life! 5 minute apart juga macam earlier contraction tapi rasa macam nak pengsan. Nurse dah inject ubat tahan sakit, Pethidine, but it doesn’t help. Etonox? Jangan cerita, rasanya gas tu tak function pun. I keep saying to myself,
“Tak apa-tak apa. 5 minute apart je. Still ada “waktu bernafas”. 5 minute apart lagi better dari sakit yang continuosly.”
“Bersalin ni natural. Semua orang pun bersalin. Lepas ni bersih semua dosa-dosa besar kecil. I can do this.”
+Zikir Nabi Yunus
Makin lama sakit makin kuat. Seriuosly, I just pee on the bed sampai basah lencun semua. Saya tak malu nak mengaku, cause I know once you in that condition you will know condition nya macam mana. Sakit, sampai suara suami dekat sebelah pun dah macam tenggelam timbul.
Kena pusing ke kiri ke kanan, sebab machine susah nak detect heartbeat baby. Kalau heartbeat slow tak boleh nak masuk ubat untuk induce. Saya dah risau, sangat-sangat! Nurse masukkan device entah apa dari bawah, same function detect heartbeat baby. I don’t care bout anything anymore, nak semua selamat and cepat habis je. Suddenly, rasa macam nak buang air besar.
“Nurse, saya rasa macam nak buang air besar,”
Nurse: “Bukan, tu baby awak. Kejap saya check. Oh, belum lagi. Tak apa-tak apa. Jangan teran nanti serviks bengkak”
Another 5 minute:
“Nurse, saya serious nak terbuang air besar,”
Nurse: “Belum lagi dik, zikir banyak-banyak lagi”
“Tapi nurse saya dah macam nak meneran,”
Nurse: “Belum lagi dik. Eh kejap. Kepala dah nampak! Cepat-cepat. Teran dik!”
Eh, dia pula yang panik. Saya pun apa lagi, teran la macam nak buang air besar tu. Kaki kangkang seluas-luasnya. Push sekali tak lepas.
Nurse: “Push adik, tarik nafas dalam dan teran kuat. Kesian dik anak awak ni tersekat takkan nak biar macam tu je”
Second push, tak lepas lagi. But almost there, almost there but I’m exhausted.
Doctor: “Kita vacum. Pergi ambil cepat,”
Nurse dah pasang vacum dekat bawah. “Alamak doctor, tak hidup. Tapi ni vacum baru”
I was like, what? what? vacum? Kesian baby Adam (T_____T) I closed my eye for 3rd push, and POP! There he is on my tummy! Tak perlu vacum! Tak perlu induce.

Keadaan dan dialog di atas ni sangat laju, within 10 minutes meneran. Sila bayangkan. Then 1 hours ++ proses jahit menjahit. Tak sakit pun, sebab rasa excited nak tengok and susukan baby. I keep asking nurse and doctor bila nak habis and bila saya boleh menyusukan anak saya. Mesti diorang boring (^_____^)” Sorry doktor, sorry nurse.

*My husband said, lepas semua dah settle and I’m on my bed. Tak boleh detect heartbeat baby sebab umbilical cord dia terbelit dekat leher TWICE! Alhamdulillah Ya Allah, kau perkenankan doa kami dan permudahkan semua urusan.

Muhammad Adam Hariz, 05/07/13 @6pm

Well, at this momment sepatutnya my baby baru 38 weeks and 4 days. Surprisingly, MUHAMMAD ADAM HARIZ dilahirkan awal, 37 weeks 3 days with 2.26kg body weight.

Monday, June 24, 2013

Persiapan.

WOW, 29 days to go! Cepat betul masa berlalu~ Bercakap tentang persiapan, rasanya baru siap 10% kot as most of barang baby tak beli lagi pun due to budget. Sekarang sibuk nak pindah rumah and mengemas. Apa-apa pun, better siapkan rumah before Baby Adam lahir. 
     Currently cuma beli bedding, 3 helai barut and changing mat untuk baby Adam. Baju-baju tu ada sebenarnya ada, tapi mostly besar and need to buy new born size dalam 4,5 helai. Kesian Baby Adam, barang untuk bawa ke hospital pun Ibu belum beli lagi. But I do believe rezeki tuhan dekat mana-mana. Hang in there sayang, Ibu dengan Abah akan pastikan semua dah lengkap tersedia bila Adam lahir nanti. Untuk confinement pun tak beli lagi, tapi dah decide nak guna set confinement apa, which of course la Shaklee. Saya plan nak beli set trial je+ESP, jimat. Untuk external, saya nak beli yang ni:
[source: FB]
Harga dia RM50 siap bengkung. Selain tu plan nak beli brown soap dengan herbal bath+wash from Tanamera. So total amount nya, RM362. Oh my (+_______+)" Is it even on our budget? Tu belum kira upah tukang urut which will cost RM250 for 3 days and other stuff macam Pati Ikan haruan, tungku etc..and barang baby lagi, kos hospital lagi~ (x_______X)" OK. Just thinking bout this dah buat kita sakit kepala. Semoga semua dipermudahkan. Amin.

Thursday, May 9, 2013

Current Pregnancy Vitamins & Supplements

 photo DSCN8409_zpsd027e61e.jpg
Sebelum ni Lin makan Obimin, Fish oil and minum susu Nestle Mom & Me. Tapi sekarang dah tukar sikit and ada penambahan macam kat atas ni. Kalau before ni Lin makan Scott's Fish Oil now ni Lin tukar makan Aspen Nutrition Omega-3 1000mg. Sebenarnya ada je stok Scott's Fish Oil tu Lin beli banyak-banyak last time, tapi Lin "ter" angkut sekali Aspen Nutrition Omega-3 1000mg sebab harga dia murah with PWP offer dekat Watson.RM24 tak silap dalamnya ada 112 capsule.
     Berkenaan susu pula, before pregnant Lin memang tak ada masalah nak telan susu. Tapi entah kenapa sejak preggy ni, susah sangat nak minum susu. Till now tekak loya-loya je kalau minum. Tapi apa boleh buat, sebab baby Adam I will do anything to keep him healthy ^_^ Lin minum juga susu Nestle Mom & Me tu, and susu kambing. Orang kata elok minum susu kambing untuk elak anak kena jaundice masa lahir. AND Lin ada "backup plan" juga. Kalau that day Lin tak minum susu, Lin akan pastikan Lin ambil Caltrate 600 plus.
     Sekarang Lin dah tak makan Obimin, doktor tak bagi as Hb Lin kebelakangan ni asyik low je tak naik-naik. Dia prescribe Hematinic last month and Lin tak pernah miss makan [Vit. B,Vit. C, Folic Acid and Iron tablet] tapi semalam masa pergi check Hb Lin still juga macam tu. 10.5. So I've decided to buy Iberet Folic instead. Lin ada baca banyak positive feedback tentang Iberet Folic dekat blog-blog mummy. So I hope 22nd ni ada checkup lagi, my Hb bole normal balik lah ye.
     Last but not least, Lin consume Pati Delima Gulsan Nar Eksisi since last week. Sebenarnya at first tak tahu pun apa khasiatnya. Lin main beli je dekat Pasar tani, RM19 sebotol sebab teringat yang delima adalah salah satu makanan yang disyorkan dalam Islam, kira power food lah; sort of. So bila balik rumah, Lin try google khasiatnya untuk wanita mengandung macam kita-kita ni:
* Menaikkan HB semasa mengandung.
* Mengatasi masalah morning sickness dan rasa berat badan.
* Menambah cantik dan gebu kulit anda dan baby anda, di samping membantu proses tumbesaran baby dalam kandungan.
* Meningkatkan kecergasan tubuh badan semasa hamil.
* Meningkatkan keupayaan libido (seksual).
* Mengetatkan rahim dan menyuburkan rahim.
* Meningkatkan pelinciran semulajadi, menjadikan hubungan intim lebih selesa dan mesra.
[source]
Tak sangka pula banyak kebaikannya. Tapi tak tahulah ek macam mana nak cakap manfaatnya pada Lin setakat ni. Tapi yang paling obvious sejak Lin consume Pati Delima Gulsan Nar Eksisi ni, tak ada masalah constipation and "pembuangan" teratur je setiap hari. Itu dah kira bagus, sebab sebelum ni I do have some problem with "that" (^______^)"
     Tu jelah setakat ni membebel pasal vitamin and supplement. Till then.

Doa Supaya Mudah Bersalin

doa mudah bersalin