Thursday, May 9, 2013

Current Pregnancy Vitamins & Supplements

 photo DSCN8409_zpsd027e61e.jpg
Sebelum ni Lin makan Obimin, Fish oil and minum susu Nestle Mom & Me. Tapi sekarang dah tukar sikit and ada penambahan macam kat atas ni. Kalau before ni Lin makan Scott's Fish Oil now ni Lin tukar makan Aspen Nutrition Omega-3 1000mg. Sebenarnya ada je stok Scott's Fish Oil tu Lin beli banyak-banyak last time, tapi Lin "ter" angkut sekali Aspen Nutrition Omega-3 1000mg sebab harga dia murah with PWP offer dekat Watson.RM24 tak silap dalamnya ada 112 capsule.
     Berkenaan susu pula, before pregnant Lin memang tak ada masalah nak telan susu. Tapi entah kenapa sejak preggy ni, susah sangat nak minum susu. Till now tekak loya-loya je kalau minum. Tapi apa boleh buat, sebab baby Adam I will do anything to keep him healthy ^_^ Lin minum juga susu Nestle Mom & Me tu, and susu kambing. Orang kata elok minum susu kambing untuk elak anak kena jaundice masa lahir. AND Lin ada "backup plan" juga. Kalau that day Lin tak minum susu, Lin akan pastikan Lin ambil Caltrate 600 plus.
     Sekarang Lin dah tak makan Obimin, doktor tak bagi as Hb Lin kebelakangan ni asyik low je tak naik-naik. Dia prescribe Hematinic last month and Lin tak pernah miss makan [Vit. B,Vit. C, Folic Acid and Iron tablet] tapi semalam masa pergi check Hb Lin still juga macam tu. 10.5. So I've decided to buy Iberet Folic instead. Lin ada baca banyak positive feedback tentang Iberet Folic dekat blog-blog mummy. So I hope 22nd ni ada checkup lagi, my Hb bole normal balik lah ye.
     Last but not least, Lin consume Pati Delima Gulsan Nar Eksisi since last week. Sebenarnya at first tak tahu pun apa khasiatnya. Lin main beli je dekat Pasar tani, RM19 sebotol sebab teringat yang delima adalah salah satu makanan yang disyorkan dalam Islam, kira power food lah; sort of. So bila balik rumah, Lin try google khasiatnya untuk wanita mengandung macam kita-kita ni:
* Menaikkan HB semasa mengandung.
* Mengatasi masalah morning sickness dan rasa berat badan.
* Menambah cantik dan gebu kulit anda dan baby anda, di samping membantu proses tumbesaran baby dalam kandungan.
* Meningkatkan kecergasan tubuh badan semasa hamil.
* Meningkatkan keupayaan libido (seksual).
* Mengetatkan rahim dan menyuburkan rahim.
* Meningkatkan pelinciran semulajadi, menjadikan hubungan intim lebih selesa dan mesra.
[source]
Tak sangka pula banyak kebaikannya. Tapi tak tahulah ek macam mana nak cakap manfaatnya pada Lin setakat ni. Tapi yang paling obvious sejak Lin consume Pati Delima Gulsan Nar Eksisi ni, tak ada masalah constipation and "pembuangan" teratur je setiap hari. Itu dah kira bagus, sebab sebelum ni I do have some problem with "that" (^______^)"
     Tu jelah setakat ni membebel pasal vitamin and supplement. Till then.

No comments:

Post a Comment